21 diner voor mannen: how to speech

Heren, opgelet! Heb jij binnenkort een 21 diner? Dikke kans dat je – als genodigde – moet speechen. Gênante jeugdherinneringen ophalen, lachen om foute anekdotes en meerdere malen de naam van je beste vriend zijn eerste scharrel benoemen. Het mag allemaal. Met deze tips wordt je speech onvergetelijk: 

Bereid je voor

Helaas, niet iedereen heeft het talent om een fantastische speech uit zijn mouw te schudden. En geloof ons: na de nodige borrels tijdens het diner ga je sowieso een paar van de leukste grappen vergeten. Gelukkig kun je jezelf voorbereiden. Maak hier dus even tijd voor en schrijf wat punten op papier. Heb je tenminste een geheugensteuntje bij de hand.

Een beetje structuur

Als jij de aandacht van mensen weet vast te houden ben je goed bezig. Voorkom een langdradig onsamenhangend verhaal en zorg voor een beetje structuur. Voorbeeld? Begin met een korte (!) intro, vervolg met het middenstuk (dit is het ‘langste’ onderdeel van de speech) en eindig met een duidelijk slot waarin je de jarige gastheer iets toewenst.

Een goed begin…

Begin je speech met een leuk feitje of grappige quote. Iets verfrissends! De eerste keer ‘iets’ te diep in het glaasje kijken, een blauwtje lopen of dat ene geheim dat je nooit zou doorvertellen, maar te grappig is om niet te benoemen. Het mag best op het randje zijn, that’s part of the 21 diner 😉 Zo heb je meteen de aandacht en hangt iedereen aan je lippen voor de rest van het verhaal.

Sterke verhalen

Geinig zo’n speech, maar waar ga je het over hebben? Zoals gezegd draait alles om herinneringen ophalen. Heerlijk toch? Eindelijk ‘legaal’ de meest gênante gebeurtenissen in geuren en kleuren aan iedereen vertellen. Gebruik het begin om de aandacht te trekken en bouw in het middenstuk op naar het einde. Heb je zelf een ander idee? Bijvoorbeeld een Top 10 van jullie vriendschap. Doe vooral je ding! Het is tenslotte jouw moment.

Kort maar krachtig

Het kan zijn dat jullie enorm veel hebben meegemaakt. Kies dan alleen de meest memorabele momenten uit, degene waar je ook om kunt lachen als je er niet bij was. Zo is het voor iedereen leuk om aan te horen. Praktische tip: om de aandacht vast te houden raden we aan om niet langer dan 10 minuten te speechen. Kort maar krachtig dus.

Laat wat zien

Om je 21 diner speech wat extra jeu te geven is het vet om een paar foto’s of filmpjes te laten zien. (Als ze er toe doen dan he!) Zo heeft iedereen meteen een beeld bij het verhaal en zijn alle ogen niet de hele tijd op jou gericht 😉

Proost!

Ben je de weg even kwijt? Maakt niet uit. Je kunt altijd nog een toast uitbrengen op de jarige. Hef het glas, neem een flinke slok en niemand heeft het er meer over.

Succes met jouw speech!

21 diner voor mannen


Bekijk onze blog 21 diner etiquette voor alle do’s en dont’s van een 21 diner.

 

Bron: Independent.ie